Takläggning som gör taket slittåligt

Vi är nu inne i mitten av sommaren och det är nu förutsättningarna för takläggning är som bäst. Därför är det hög tid att redan nu kontrollera sitt tak och boka in tid för byte av tak.  Under vintern gör det kallare vädret att förhållandena för en takläggning i Stockholm inte är lika bra som under sommarhalvåret. Sommaren är därför den rätta tiden för att planera in en ny takläggning.

Takläggning i Stockholm

Så går en takläggning till

Vid en takläggning börjar man alltid med att kontrollera takets mående för att se vilka behov taket har och vad som kan komma behöva fixas till. Takpannor, plåt och undertak kontrolleras. Om taket är slitet och i ett riktigt dåligt skick kan det hända att en total takläggning blir nödvändig. Vid en total takläggning sätts nya pannor på plats samtidigt som de gamla pannorna slängs.

En fördel med en total takrenovering är att taket blir mer slittåligt och skyddar bättre mot olika typer av väder och vind. Ett tak som skyddar innebär också att ni undviker problem som läckage och fukt på vinden.

Krävs bygglov vid takbyte och takläggning?

Vid takläggning och takbyte där du ändrar takets utseende gäller reglerna att du behöver ansöka om ett bygglov. Ibland krävs även bygglov vid om du vill ändra till ett nytt material på ditt tak. Om du bor i ett tätbebyggt område och vill göra ett takbyte är det viktigt att ha koll på vad som står i detaljplanen om bygglov vid takläggning. För att ta reda på om du behöver ansöka om bygglov för ditt takbyte kan du kontakta din kommun.

Kontrollera taket innan takläggning

Det finns faktiskt en del saker som du kan göra själv på ditt tak. Du kan själv ta dig en titt på taket och se vilket skick det är i och på vis upptäcka i tid om du behöver helt ny takläggning eller om det räcker att endast renovera en viss del av ditt tak.