Förberedelser inför husbygget

Många drömmer om att bygga sitt eget hus som skräddarsys efter sina personliga behov och önskemål. Att förverkliga sin husdröm är något som kan ta tid och byggprocessen kommer ofta med många frågor och beslut. Vi på Horseflame Norden listar våra bästa tips för att göra processen enklare!

Läs mer om att bygga hus

Förberedelser inför bygget

Innan bygget av ditt nya hus kan starta finns det några viktiga förberedelser du behöver göra.

Köpeavtal

Du och husföretaget upprättar ett avtal er emellan som är en bas för er framtida affärsmässiga kontakt. Här i anges ett fast pris på det som avtalet omfattar, vilket varierar beroende på entreprenadform och husleverantör.

Nybyggnadskarta

Kartan beställs av din kommun. På kartan ritas in var huset ska placeras.

Bygglov

Inom förberedelserna kommer du även behöva skicka in en bygglovsansökan till kommunen, som innehåller samtliga ritningar. Flertalet husföretag erbjuder hjälp med att ta fram dessa ritningar. I ansökan om bygglov ska du även ange vem som ska vara kontrollansvarig. Viktigt att tänka på här är att handläggningstiden för bygglov kan variera mellan olika kommuner, så att vara ute i god tid kan vara avgörande om bygget kan starta enligt planerna.

Genomförande av bygglov

När bygglovet är beviljat blir du och din kontrollansvarige kallad av byggnadsnämnden, som bokar en tid för tekniskt samråd. Där kontrolleras alla handlingar så byggnationen uppfyller plan- och bygglagen och en kontrollplan upprättas. När kommunen godkänt kontrollplan och handlingar beslutar de om startbesked. Därefter får byggnationen påbörjas.

Bygg hus med Mjöbäcksvillan

Att bygga hus är inte alltid helt lätt – men med lite inspiration och rådgivning kan man komma en bra bit på vägen. Mjöbäcksvillan är en komplett hustillverkare som erbjuder arkitektritade hus efter dina skisser, men även kataloghus, lediga tomter och deras egna koncept First Choice. Upplev och inspireras av hus på nära håll med deras visningshus. Mjöbäcksvillan är en trygg och flexibel hustillverkare och ger dig vägledning genom hela resan – från idé till nyckelfärdig produktion.